18. okt, 2013

Da Vinci code

Het heeft geen nut meer om iemand aan te staren als je je standpunt opdringt. Oogcontact helpt niet bij overtuigen, blijkt uit recentelijk onderzoek. Dit had ik zelf heel lang geleden al ontdekt, toen ik nog niet de mensen om me heen recht aan durfde te kijken. Nadat ze op een dag Rain Man op televisie zag, besloot mijn moeder dat ik autistisch was en smeekte me om hulp te zoeken.

 

Vijf minuten per dag een onbekende diep in de ogen kijken, luidde het doktersadvies. Vrouwen verklaarden me voor pot, mannen geloofden dat ik naar hun verlangde, geen idee hoe ze daar op kwamen, dus ik koos een hond for to begin with. Een rottweiler. Ik verzamelde al mijn moed en ik ging hem straight in zijn baksteenkleurige ogen kijken. Na enkele seconden gutste het speeksel langs zijn ontblote hoektanden alsof hij honderd Pavlov -tekens tegelijk opving. Ik hield heroïsch stand tegen zijn oorverdovende geblaf dat ik probeerde kalm in toom te houden, daarna verliet ik het hek waarachter hij zich bevond, verzoend met de gedachte dat mijn blik geen levend wezen ooit kan beïnvloeden.

 

Maar oefening baart kunst en na een paar sessies lepels ombuigen op Uri Geller- wijze, niet dus, ging ik steeds langer in de kijkers van mensen gapen. Zo kwam ik achter dat de ogen als het ware de spiegels van je ziel zijn, en als Bill Clinton iets over deze anders overduidelijke bevinding van Da Vinci wist, had hij zijn volk niet onbekommerd rechtstreeks aangekeken en betuigd `I did not have sexual relations with that woman´ en hadden Americanen nog steeds een president die Joden als Pinocchio´s neerzette.

 

Oogcontact helpt dus niet bij overtuigen, maar…wel als je wilt weten wat de ander werkelijk bekokstooft. Zie je de blik van de spreker niet, dan ben je sneller geneigd om zijn onzin te slikken, beweert het onderzoek. Putin weet dat. Waarschijnlijk op dezelfde manier achtergekomen zoals ik. Daarom als hij Obama handenschudt en hem succes wenst, tuurt hij gauw de andere kant op. Of loert hij met één oog naar zijn gezicht, zoals een vogel loert. Want hij wil natuurlijk overal als de kippen bij zijn.

 

Meest recente reacties

25.09 | 18:37

Ik kwam het boek toevallig tegen en aanstaande dinsdag ploft het in de brievenbus. Zeer benieuwd

23.12 | 11:59

Hallo Michelle
Ik ben een verhalencoach in de bibliotheek Oss. Wij hebben een boekenproevenblog en daar wil ik graag een foto bij het boek plaatsen. Mag dat?

03.11 | 09:23

Fijn om te horen, Johan. Een volgend boek is in de maak.

02.11 | 22:16

Ik heb je prachtige boek met plezier gelezen.Voor mij een echte voltreffer.Fijne stijl;afwisselend.Had meer willen schrijven.Proficiat!Volgende boek? Mvg.

Deel deze pagina